Boktjuvarna: Jakten på de försvunna biblioteken

Boktjuvarna: Jakten på de försvunna biblioteken

Rydell, Anders

Antalst

Artikelnummer

978-91-1-307521-1

Lagerstatus

Beställningsvara

Köp 100 för 112 kr/st - spara 25%

Köp 50 för 119 kr/st - spara 20%

Köp 25 för 127 kr/st - spara 15%

Köp 10 för 131 kr/st - spara 12%

Köp 5 för 134 kr/st - spara 10%

149 kr

inkl. moms

Beskrivning

Kvällen den 10 maj 1933 lystes hela Tyskland upp av bokbål. På Opernplatz i Berlin hade 40 000 människor samlats för att lyssna på nazisternas propagandaminister Joseph Goebbels flammande tal, där han förklarade att elden markerade slutet för Weimarrepublikens dekadenta kulturliv.

Böcker av Marx, Mann, Brecht och Hemingway blev lågornas rov.

Bakom bokbålen finns dock en annan, mer okänd berättelse: den om hur nazisterna plundrade tusentals bibliotek och stal miljontals böcker i de ockuperade länderna.

Två fruktade män, SS-ledaren Heinrich Himmler och naziideologen Alfred Rosenberg, tävlade om att lägga under sig Europas litterära arv.

Himmler samlade till ett enormt bibliotek om »rikets fiender» på SS-högkvarter i Berlin.

Ideologen Alfred Rosenbergs plan var än mer ambitiös - att lägga grunden för ett helt nytt nazistiskt forsknings- och högskoleväsende.

Där skulle Tredje rikets framtida ledarelit fostras och en rad nya forskningsinstitut inrättas för att rättfärdiga erövringar och folkmord på judar, romer och politiska fiender.

I Boktjuvarna berättar Anders Rydell om ett av nazisternas mest skrämmande projekt.

Han har rest över den europeiska kontinenten i tjuvarnas spår på jakt efter de försvunna biblioteken och de stulna böckernas ovissa öden. [Språk: Svenska] Storpocket