Vägar till Bysans

Vägar till Bysans

Heilo, Olof (red.)

Antalst

Artikelnummer

978-91-7217-123-7

Lagerstatus

Beställningsvara

Köp 100 för 127 kr/st - spara 25%

Köp 25 för 135 kr/st - spara 20%

Köp 10 för 144 kr/st - spara 15%

Köp 5 för 152 kr/st - spara 10%

Köp 2 för 161 kr/st - spara 5%

169 kr

inkl. moms

Beskrivning

I tusen år härskade det östromerska eller bysantinska riket från Konstantinopel, dagens Istanbul. I sin största omfattning integrerade Bysans den antika världens kulturområden och utgjorde en central referenspunkt för den tidiga kristendomen och islam. Ännu långt efter att dess territoriella tillbakagång hade inletts utövade riket ett bestående inflytande på Östeuropa och satte spår i det framväxande Västerlandets riddarromaner och renässanskonst. Vägarna till Bysans sammanför inte bara Europa med Mellanöstern och Medelhavet med Ryssland, utan förbinder även den senantika eran med den tidigmoderna och vår egen tid med medeltiden.

I föreliggande bok möter vi det svunna riket i nio essäer författade av ledande forskare inom olika ämnen: antik och kyrkohistoria, litteratur och arkitektur, språk och filologi. Tillsammans bildar de en mosaik av ett Bysans statt i ständigt nya förvandlingar och ljusbrytningar ett levande och närvarande kulturarv.

Boken tillägnas minnet av filologen och humanisten Sture Linnér (19172010) och ges ut i ett samarbete mellan vänföreningarna för de svenska forskningsinstituten i Athen, Istanbul och Rom.