Undervisande tal och brev - i urval

Undervisande tal och brev - i urval

Dorotheos av Gaza

Antalst

Artikelnummer

978-91-7580-621-1

Lagerstatus

Beställningsvara

Köp 100 för 104 kr/st - spara 25%

Köp 50 för 111 kr/st - spara 20%

Köp 25 för 118 kr/st - spara 15%

Köp 10 för 122 kr/st - spara 12%

Köp 5 för 125 kr/st - spara 10%

139 kr

inkl. moms

Beskrivning

Föreställ er en cirkel. (…) Tänk er att denna cirkel är världen, att mittpunkten är Gud och att linjer från cirkeln till mitten är människors vägar, det vill säga deras sätt att leva. (…) Ju mer vi närmar oss Gud genom vår kärlek till honom, desto mer blir vi genom kärleken ett med vår nästa, och ju mer vi blir ett med vår nästa, desto mer blir vi ett med Gud.

Dorotheos av Gaza levde under 500-talet (det finns inga säkra årtal). Han är mest känd som författare i ökenfädernas tradition och hans Undervisande tal är rika på andlig vägledning och levnadsråd. Han var munk i ett kloster i Gazaområdet, och grundade sedan ett eget, inte lång därifrån, där han undervisade sina bröder och besökare. Dorotheos framför sina råd konkret och med märkbar humor vilket gör dem läsvärda och tänkvärda också för nutidsmänniskor. Det gäller sådana vardagsdygder som att inte döma, ödmjukhet, ansvarskänsla, omsorg om andra, sanningsenlighet och tacksamhet, allt belyst av talande exempel. Dorotheos djupa människokännedom gör honom till en god vägledare i levnadskonst också idag.

Per Rönnegård är teol. dr. och präst i Svenska kyrkan. Han har forskat på Ökenfädernas tänkespråk, och på klosterrörelsen i 500-talets Gaza.