Nikolaus av Myra eller Nikolaus undergöraren (grekiska Νικολαος, latin Nicolaus Myrensis eller Nicolaus de Myris), född cirka 280 i Patara (senare Arsinoe), Lykien, i dagens Turkiet, död 6 december 343 i Myra, Lykien, var ärkebiskop av Myra i nuvarande Turkiet. Han vördas som helgon i Katolska kyrkan, Östortodoxa kyrkan och Orientalisk-ortodoxa kyrkan, med festdag 6 december. Han är även känd som under namnformer som Nicklas, Nickolas, Nils, Klas, och Claus.

Nikolaus närvarade vid första konciliet i Nicaea, och deltog i tidens strider mot arianismen; det berättas att han där gav Arius ett knytnävsslag i ansiktet, och att hans avsättning som biskop endast kunde undvikas genom mirakulöst ingripande från jungfru Maria. Framför allt blev Nikolaus känd för sin givmildhet, och för att han vinnlade sig om att inte framhålla att han själv var givaren. När hans föräldrar dog skänkte han bort hela sitt arv till de fattiga, och han räddade tre döttrar till en skuldsatt man från att prostitueras genom att i tre nätter i rad kasta in en väska med guld till dem. Den senare berättelsen ligger till grund för dagens Sinterklaas, Santa Claus och jultomten.

Nikolaus är skyddshelgon för barn, sjömän, fiskare, köpmän, falskeligen anklagade personer, prostituerade, ångerfulla tjuvar, apotekare, bågskyttar och pantbanker.