Ramadan - en svensk tradition

Ramadan - en svensk tradition Kampanj

REA 2023

Berglund & Sorgenfrei (red.)

Antalst

Artikelnummer

978-91-88552-87-7

Lagerstatus

förbeställ nu!

80 kr159 kr

inkl. moms

Beskrivning

Med exempel hämtade från olika delar av Sverige ges här en bild av olika föreställningar och traditioner som präglar svenska muslimers firande av fastemånaden ramadan.

Islam är Sveriges näst största religion. Uppskattningsvis 400 000 svenskar, varav en fjärdedel i skolåldern eller yngre, är muslimer. Vissa är praktiserande medan andra är sekulariserade. Bland islams helger och högtider intar fastemånaden ramadan och den avslutande festen id al-fitr en särställning. Den muslimska fastemånaden omsätter cirka en miljard kronor i Sverige och är en av landets största högtider.

Hur påverkas Sverige av ramadan och hur påverkas ramadan av Sverige? Hur fungerar det att fasta för de yngsta? För de äldsta? För idrottare på elitnivå? Hur firas ramadan bland universitetsstudenter? Kan man fira ramadan utan att fasta och hur gör man i så fall?

I Ramadan – en svensk tradition berättar svenska muslimer om vad ramadan betyder för dem. Boken är skriven av tio forskare från svenska högskolor och universitet och bygger på intervjuer som gjorts från Umeå till Helsingborg.