Ekobyboken - Frihetsdrömmar, skaparglädje och vägar till ett hållbart samhälle

Ekobyboken - Frihetsdrömmar, skaparglädje och vägar till ett hållbart samhälle

Atlestam, Gunnel m. fl.

Antalst

Artikelnummer

978-91-87283-54-3

Lagerstatus

Beställningsvara

Köp 100 för 292 kr/st - spara 25%

Köp 50 för 311 kr/st - spara 20%

Köp 25 för 331 kr/st - spara 15%

Köp 10 för 342 kr/st - spara 12%

Köp 5 för 350 kr/st - spara 10%

389 kr

inkl. moms

Beskrivning

Sverige upplever just nu en andra gröna våg. Trenden att leva hållbart och göra saker från grunden är stark. Intresset för att bygga och bo ekologiskt ökar.

I Ekobyboken skildras mångfalden och spännvidden i Sveriges ekobyar från de starkt idealistiska till dem som i det mesta liknar helt vanliga villakvarter, från kollektivboende på landsbygden till omvandling av befintliga stadskvarter.

Innovativa lösningar samsas med spännande, vacker och nyskapande arkitektur. Ofta råder en stark social gemenskap. Samtidigt är det svårt att vara föregångare.

Inte sällan tvingas ekonybyggare hantera misstänksamhet och ifrågasättande inte bara från grannar, vänner och familj utan även från myndigheter och banker.

Många starka viljor och stora drömmar som ska omvandlas till verklighet kan också föra med sig konflikter mellan byns invånare.

Boken berättar om glädjen, skönheten och känslan av sammanhang som finns i många ekobyar men väjer inte för de problem som också kan förmörka projektet och visar på lösningar.

Ekobyboken har skrivits av sju författare och journalister som på olika sätt är engagerade i en hållbar livsstil, ekologisk odling och kollektivt boende.

Under två år har de åkt runt i Sverige och besökt ett dussintal ekobyar. Det har varit en spännande resa som fördjupat och utmanat vår bild av ett hållbart samhälle. De har också pratat med forskare och visionärer.

I tolv kapitel med rubriker som Bo tillsammans, Pengar och paragrafer, Efter smekmånaden, Ekobyn i staden och Lärdomar och råd berättar de om ekobyarnas historia och nutid.

Bilderna är tagna av fotograf Marie Hedberg, själv ekobyinvånare.

15 EKOBYAR I BOKEN Baskemölla, Baskemölla strax norr om Simrishamn, Skåne Goda Händer, vid sjön Skagern mellan Degerfors och Laxå, Närke Hultabygden, utanför Linköping, Östergötland Hågaby, i utkanten av Uppsala, Uppland Mjölnartorpet, strax utanför Karlstad, Värmland Rydebacke, Ubbhult i Marks kommun, Västergötland Skogsnäs, nära Ramsele i Ångermanland Skärkäll, nära Hamburgsund, Bohuslän Solbyn, Dalby, utanför Lund, Skåne Suderbyn, utanför Visby, Gotland Tuggelite, strax utanför Karlstad, Värmland Understenshöjden, Björkhagen, närförort till Stockholm Utsikten, Orust, Bohuslän Åkesta, Västerås, Västmanland Änggärdet, utanför Flen, Sörmland