Förlorarnas historia

Förlorarnas historia

Nyman, Magnus

Antalst

Artikelnummer

978-91-89684-02-7

Lagerstatus

Beställningsvara

Köp 100 för 143 kr/st - spara 25%

Köp 50 för 152 kr/st - spara 20%

Köp 25 för 162 kr/st - spara 15%

Köp 10 för 167 kr/st - spara 12%

Köp 5 för 171 kr/st - spara 10%

190 kr

inkl. moms

Beskrivning

I Förlorarnas historia får vi ta del av ett nästan helt negligerat avsnitt ur den svenska historien – katolikernas situation under reformationsförloppet.

Med hjälp av brev och dokument, varav några presenteras här för första gången, belyses perioden på ett nytt och spännande sätt.

Vi stiftar bekantskap med en färgstark skara: den fördrivne franciskanbrodern Jacob som blir missionär i Mexiko, abbedissan Karin Bengtsdotter Gylta i Vadstena, jesuiten Heinrich Schacht som tar sig in i landet utklädd till råttfälleförsäljare, studenten Erik Persson som döms till döden för sina katolska sympatiers skull, kung Eriks frilla, Karin Månsdotter som stödde klosterlivet ekonomiskt, historikern Johannes Messenius som dömdes till livstids fängelse på Kajaneborgs fästning.

Vi får ta del av argumenten i den debatt som av båda sidor framförs med polemisk skärpa, brinnande övertygelse och ofta humor. Författaren hävdar att, om man inte tar hänsyn till förlorarnas villkor blir historieskrivningen ett illusions-nummer. Historien blir segrarnas historia, oftast därtill en tråkig och tillrättalagd historia, utan nyanser, utan vånda, utan liv.

Magnus Nyman är professor i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet, vicerektor vid Newman-institutet och katolsk präst i Stockholms katolska stift.

Belönad av Svenska Akademien med Axel Hirschs pris för framstående historiskt arbete.

[Språk: Svenska] Häftad