Mariamotiv i konst, kyrka och folktro

Mariamotiv i konst, kyrka och folktro

Birnbaum, Britta

Antalst

Artikelnummer

978-91-7118-908-0

Lagerstatus

Beställningsvara

169 kr

inkl. moms

Beskrivning

Maria har under århundraden varit ett kärt motiv i den västerländska kulturen: i lärda utläggningar och folklig from­het, i skir poesi och symbolladdad konst.

Gudsmoder, madonna, strålande himladrottning med makt att utföra under, samtidigt ödmjukheten själv - konstnärer, teologer och diktare skapade av Bibelns jordiska kvinna från Nasaret en komplex och mångtydig idealgestalt.

Vi får här följa Marias liv som det framstår i konsten, från tidiga barndomsår hos Joakim och Anna och i templet, trolovningen med Josef bebådelsen, Jesu födelse, bröllopet i Kana, Jesu död och hennes egen bortgång, fram till uppta- gelsen och kröningen i himlen.

Olika tiders syn på Maria och hennes betydelse tydliggörs i ett åttiotal illustrationer och en faktaspäckad men lättläst text, som ger en rik och allsidig bild av henne. Många epi­soder är välkända, andra kan upplevas som överraskande.

När vi sedan möter motiven på museer eller i kyrkor kan vi känna igen dem, betrakta och uppskatta dem med bättre förståelse.

En vacker bok med färgbilder. Inbunden och med skyddsomslag.

En uppskattad julklapp eller tackgåva.