Hitlers furier: Tyska kvinnor i Förintelsens tjänst

Hitlers furier: Tyska kvinnor i Förintelsens tjänst

Lower, Wendy

Antalst

Artikelnummer

978-91-86597-89-4

Lagerstatus

Beställningsvara

Köp 4 för 59 kr/st - spara 25%

79 kr

inkl. moms

Beskrivning

De uppjpgter som läggs fram i den här boken är så chockerande att de på ett avgörande sätt utmanar den bild som tidigare funnits av kvinnornas roll i Tredje riket.

I takt med nazisternas expansion i öst kom så många som uppåt 500 000 tyska kvinnor att hamna i situationer där de kom i kontakt med, och i vissa fall blev delaktiga till, övergrepp och folkmord.

I Hitlers furier beskrivs hur en moraliskt förlorad generation av unga kvinnor, som fötts in i besegrat och fattigt Tyskland, sveptes med i den nationalistiska yra som följde i spåren av det framväxande nazistpartiet.

Det blev ett politiskt uppvaknande som slutade i massmord.

För dessa kvinnor  sjuksköterskor, lärare, sekreterare, fruar och älskarinnor  lockade de erövrade områdena i öst med utsikter till karriär, äktenskap och äventyr.

Men ingen kunde ana vilka ohyggligheter de skulle komma att bevittna och själva bli delaktiga i.

Med utgångspunkt i tjugo års omfattande studier, tillgång till sovjetiskt arkivmaterial och ögonvittnesskildringar, presenterar Wendy Lower här övertygande bevis för att många av dessa kvinnor inte bara var byråkratiska skrivbordsslaktare eller stödjande fruar till mördande män.

De plundrade och trakasserade judar i Polen, Ukraina och Vitryssland på egen hand.

De deltog av fri vilja i mördandet av civila.

I boken skildras för första gången ett antal av dessa kvinnors livsöden och läsaren konfronteras med sanningen att inte bara män hade en aktiv del i Förintelsen, och att detta är något som det hållits tyst om i över sjuttio år.

WENDY LOWER är professor i historia och rådgivare till U.S. Holocaust Memorial Museum.

Hitlers furier kommer att tas emot och bli ihågkommen som en vändpunkt inom både kvinno- och förintelsehistorieskrivningen. [Språk: Svenska] Pocket