Skrift och tradition: Katolska perspektiv på bibeltolkning och bibelbruk

Skrift och tradition: Katolska perspektiv på bibeltolkning och bibelbruk

Fornberg, Tord (red.)

Antalst

Artikelnummer

978-91-87389-34-4

Lagerstatus

Beställningsvara

Köp 100 för 146 kr/st - spara 25%

Köp 50 för 156 kr/st - spara 20%

Köp 25 för 166 kr/st - spara 15%

Köp 10 för 172 kr/st - spara 12%

Köp 5 för 175 kr/st - spara 10%

195 kr

inkl. moms

Beskrivning

Katolska perspektiv på bibeltolkning och bibelbruk.

När den lutherska reformationen genomfördes i Sverige under Gustav Vasas och hans söners ledning, innebar det i flera avseenden ett brott med det förflutna.

Till exempel bidrog klosterupplösningen till att vissa kontakter med det katolska Europa upphörde och i katedraler och sockenkyrkor tonades en liturgiska rikedomen ner till förmån för den muntliga förkunnelsen.

Men framför allt kan man säga, att den reformatoriska skriftprincipen, sammanfattad i uttrycket ”Skriften allena” (sola Scriptura), markerade ett avståndstagande från tanken att kyrkans traditionsutveckling ger ord åt hennes efter hand fördjupade syn på Guds uppenbarelse och därmed också bibelordet.

Författarna till denna bok vill visa hur Guds stora frälsningsplan för mänskligheten tog sin början i Israel och hur den fick sin kulmen när Gud trädde in i världen som ett litet värnlöst barn i julens krubba för att slutligen uppstå i påsknattens mörker. Detta mysterium har kyrkan mediterat över i två årtusenden. Den här boken vill antyda något om hur bön, liturgi och meditation men också skarpsinnigt filosofiskt och teologiskt tänkande har präglat kyrkan genom två årtusenden och så styrkt och berikat hennes tro.

[Språk: Svenska] Häftad