Emil, Pippi, Karlsson & co

Emil, Pippi, Karlsson & co

Riedel, Sarah & Norrbotten Big Band

Antalst

Artikelnummer

8573182

Lagerstatus

Beställningsvara

99 kr

inkl. moms

Beskrivning

Grammisnominerade CD:n "Emil, Pippi, Karlsson & Co" började som ett konsertprogram på initiativ av dirigenten Örjan Fahlström. Albumet Grammisnominerades 2014 för Bästa barnalbum och recensionerna i media har varit goda: "fräscht och pampigt spelande storband med bra solister", "skön storbandstappning av dessa så välkända barnsånger", "en glad CD att må bra av" är några av omdömena. Skivan blev också utnämnd till "Årets ljudklapp" av tidningen NSD i december 2013.

Musiken på albumet spelades alltså in efter att föreställningen med samma namn turnerat i Norrbotten, i Norrbottensmusikens regi, under 2012 med Norrbotten Big Band, Sarah Riedel som sångsolist, 78-åriga Georg Riedel på bas och unge skådespelaren Jens Lindvall som "lots" för barnen genom hela föreställningen. Under 2013 spelades även "Emil, Pippi, Karlsson & Co" i Kulturhuset i Stockholm och biljetterna tog då snabbt slut. Och i mars 2014 är ytterligare två konserter utsålda!

Dirigent Örjan Fahlström var den som tog initiativet till konsertprogrammet från start. Han hade tidigare spelat ett Astrid Lindgren-tema med ett tyskt storband som han då var chefsdirigent för och tänkte att temat skulle passa än bättre att göra i Sverige där Astrid Lindgren och hennes sagofigurer tillsammans med Georg Riedels kända barnsånger från filmerna är oss väldigt kära. Sagt och gjort, han presenterade idén för Norrbottensmusiken i Luleå och Norrbotten Big Band som han hade god relation till eftersom han under många år var konstnärlig ledare för storbandet.

Georg Riedel fick frågan om han kunde arrangera om elva av sina kända barnvisor i storbandstappning och dessutom vara med och turnera och han svarade ja. Hans dotter Sarah Riedel, som var den som vid 5 års ålder sjöng och spelade in bland annat välkända barnsången "Lille katt" fick alltså nu frågan om hon mer än 20 år senare ville spela in sångerna igen, den här gången i jazzversion som passar för barn, och även vara med på turnén till skolor i Norrbotten? Även hon tackade ja!

Georg Riedel samarbetade ju i mer än 20 år med Astrid Lindgren och skrev musiken till ett tiotal Lindgren-filmer och han är idag en av Sveriges mest spelade kompositörer. Han har arbetat med de flesta stora inom jazzen som Duke Ellington, Stan Getz, Cornelis Wreesvijk och Monika Zetterlund.

De så välkända visorna för barn har här fått en storbandskostym, som dock inte blir för stor utan alldeles lagom för att våra små ska kunna känna igen sig.