Efter balen

Efter balen

Tolstoj, Lev

Antalst

Artikelnummer

978-91-7589-243-6

Lagerstatus

Beställningsvara

35 kr

inkl. moms

Beskrivning

Novellen Efter balen har beröringspunkter med flera av den ryska författargiganten Lev Tolstojs mest kända verk, däribland Krig och fred och Anna Karenina. Också detta är en berättelse om Ryssland, om kärlek och ytterst om människans natur.

Efter balen var avsedd som en protest mot mänsklig råhet och grymhet och från början tänkt att publiceras i en bok till hjälp för de judar som drabbats av pogromen i Chisinau 1903. Men Tolstoj hann inte färdigt i tid och novellen kom att tryckas först 1911, året efter hans bortgång.

Efter supén dansade vi den utlovade kadriljen och trots att jag var, som det då kändes, oändligt lycklig, så växte min lycka bara mer och mer. Vi sa inte ett ord om kärlek. Jag frågade varken henne eller ens mig själv huruvida hon älskade mig. För mig var det tillräckligt att jag älskade henne. Och jag fruktade bara en sak: att något skulle skämma min lycka.

Lev Tolstoj (1829-1910) är en av den ryska litteraturens giganter med framgångsrika verk såsom den episka romanen Krig och fred (publicerad mellan 1865 och 1869) och Anna Karenina (i svensk översättning 1885). Tolstoj var även en framstående novellist och det finns ett dussintal noveller publicerade. Novellix ger nu ut Efter balen i nyöversättning av Alan Asaid.