Den tunna hinnan mellan omsorg och grymhet

Den tunna hinnan mellan omsorg och grymhet

Igra, Ludvig

Antalst

Artikelnummer

978-91-27-82805-6

Lagerstatus

Beställningsvara

109 kr

inkl. moms

Beskrivning

Skulle du kunna svika din bästa vän? Eller utsätta människor i din närhet för ofattbart grymma handlingar? Du svarar säkert nej på frågan, men hinnan mellan omsorg och grymhet är tunn. Mycket pekar på att flertalet av oss under vissa förhållanden låter medkänslan undertryckas och tar till våld eller blundar för övergrepp i vår närhet.

I denna tankeväckande bok diskuterar psykoanalytikern Ludvig Igra villkoren för mänsklig omsorg och grymhet. Han menar att de har sitt ursprung i samma källor inom människan. Så här skrev några recensenter om boken när den kom ut första gången 2001:

"Ludvig Igra anlägger en psykoanalytisk aspekt på problemen utan att hemfalla till svårforcerad fackjargong. Han skriver klart och uttrycksfullt och med personliga referenser som gör framställningen konkret och lätt att identifiera sig med. Få ämnen kan vara viktigare att analysera och diskutera än de som Ludvig Igra tar upp i sin bok. Man önskar att den får många läsare."

Bengt Emil Johnson i Dala-Demokraten.

"Det är sammantaget en viktig bok. Här finns kunskap som i förlängningen skulle kunna bidra till att förebygga totalitära och fascistiska tendenser inte i form av motattacker, utan genom att bättre förstå själva förutsättningarna för sådana tendenser."

Ulf Gustavsson i Uppsala Nya Tidning.