Furstinnan och stjärntydarna: Berättelsen om tre renässansregenter och deras astrologer

Furstinnan och stjärntydarna: Berättelsen om tre renässansregenter och deras astrologer

Carlstedt, Anna

Antalst

Artikelnummer

978-91-7844-910-1

Lagerstatus

Beställningsvara

Köp 100 för 202 kr/st - spara 25%

Köp 50 för 215 kr/st - spara 20%

Köp 25 för 229 kr/st - spara 15%

Köp 10 för 237 kr/st - spara 12%

Köp 5 för 242 kr/st - spara 10%

269 kr

inkl. moms

Beskrivning

Krig i religionens namn.

Naturkatastrofer.

Ekonomisk kris.

Terror.

Men också tolerans, idérikedom och revolutionerande sätt att kommunicera.

Renässansen är en spegelbild av vår egen tid.

Om vi förknippar renässansen med stora män som förändrade världen  Columbus, Shakespeare, Leonardo da Vinci  så tillhörde denna epok också kvinnor med makt.

Under perioden från mitten av 1400-talet till början av 1600-talet hittar vi ett trettiotal kvinnor i regerande ställning.

I den här boken möter vi tre av dem: Drottning Kristina i Sverige, Elisabet I i England och Katarina av Medici i Frankrike.

De tre furstinnorna hade nära relationer till vetenskapsmän och rådgivare med djupa kunskaper i astrologi, läran om himlakropparnas positioner och deras betydelse för människors egenskaper och framtid.

En särskild tillit uppstod mellan Katarina av Medici och den mytomspunne Nostradamus, mellan Elisabet I och den beryktade John Dee, mellan Kristina och flera av hennes stjärntydare, främst Morinus.

Till skillnad från många andra män i drottningarnas liv ville dessa varken gifta sig med dem eller döda dem. Deras relationer byggde istället på ett utbyte av kunskap och idéer.

Anna Carlstedt, doktor i renässanslitteratur vid Stockholms universitet, berättar fängslande om maktens magi och magikernas makt under en tid som präglades av såväl pest, krig och förföljelser som nya upptäckter, humanismens framväxt och en lysande hovkultur.

De tre furstinnorna befann sig under sina långa liv i maktens mitt, likt solar omgivna av brinnande stjärnor och kalla planeter. [Språk: Svenska] Inbunden