Kättarland: En bok om reformationen i Sverige

Kättarland: En bok om reformationen i Sverige

Berntson, Martin

Antalst

Artikelnummer

978-91-7580-830-7

Lagerstatus

Beställningsvara

Köp 5 för 233 kr/st - spara 10%

Köp 10 för 228 kr/st - spara 12%

Köp 25 för 220 kr/st - spara 15%

Köp 50 för 207 kr/st - spara 20%

Köp 100 för 194 kr/st - spara 25%

259 kr

inkl. moms

Beskrivning

Reformationen i Sverige har beskrivits både som en kulturskymning och som det moderna svenska samhällets födelse.

I den här boken får vi följa den dramatiska historiska utvecklingen som skapade folkliga protester och samtidigt på sikt innebar att Sverige blev en del av en ny europeisk religionskultur. Kättarland tar sin början i senmedeltidens fromhetskultur där rituella handlingar och materiella ting spelade en viktig men inte alltid så entydig roll.

Vi får sedan följa det skeende där stora delar av den kulturen omvandlas och kommer att präglas av modernitetens strävan efter förståelse och social ordning.

Boken avhandlar också övergripande frågor: om det alls går att tala om reformationen som en typisk historisk förändringsprocess, varför traditionella kyrkliga riter var så viktiga för folket och hur stormaktstidens folkfostran såg ut. För att förstå den omvandling som reformationen i Sverige innebar är det viktigt att undvika de förenklingar som ofta återkommer i vår egen tid; reformationen beskrivs antingen som en befrielserörelse eller som en politiskt motiverad kulturrevolution. Reformationsskeendet präglades i stället till stor del av samspel och förhandling.

Boken ger en grundläggande introduktion till reformationen i Sverige men tar också upp olika aktuella frågor inom forskningen.

[Språk: Svenska] Inbunden