Av vatten och ande

Av vatten och ande

Schmemann, Alexander

Antalst

Lagerstatus

Beställningsvara

125 kr

inkl. moms

Beskrivning

Den ryske prästen och teologen Alexander Schmemann levde och förmedlade en vision av kyrkans gudstjänst, som gjorde honom till en katalysator för liturgisk förnyelse långt utanför hans egen ortodoxa tradition. Boken om dopet "Av vatten och Ande" i översättning av Olof Hallander utkom 1981. 177 sidor.

I början av dopritualen välsignar prästen vattnet. På samma sätt som brödet och vinet i eukaristin närvarogör kosmos, hela skapelsen, inför Gud, så fungerar vattnet på samma sätt i dopet. Vattnet står för materien i dess helhet. Välsignelsen i början av dopet står på så vis nära den ortodoxa vattenvälsignelsen, en av de stora festerna under kyrkoåret som firas vid

Kristi dop den 6:e januari, enligt gregoriansk kalender. När Kristus döptes i floden jordan

välsignade han materien och gjorde vattnet till ett vatten för rening och försoning med Gud.

Schmemann skriver: ”vattenvälsignelsen betecknar materiens återförenande eller förlossning till

dess väsen och mening från begynnelsen.” Människans erfarenhet av vattnet har varit både att det ger liv, men också att det bringar död. Den döpte dör i vattnet, men uppstår också till ett nytt liv i Kristus. Vattnet renar och tjänar därför också till pånyttfödelse och förnyelse. ”Det avtvår fläckar och återskapar världens forna renhet.