Borgen i Åhus: Ett medeltida maktcentrum

Borgen i Åhus: Ett medeltida maktcentrum

Alftberg, Jimmy Juhlin m fl

Antalst

Artikelnummer

978-91-87031-43-4

Lagerstatus

Beställningsvara

Köp 100 för 247 kr/st - spara 25%

Köp 50 för 263 kr/st - spara 20%

Köp 25 för 280 kr/st - spara 15%

Köp 10 för 290 kr/st - spara 12%

Köp 5 för 296 kr/st - spara 10%

329 kr

inkl. moms

Beskrivning

Genom hela 1900-talet sågs Åhus borg som ärkebiskoparnas palats.

Ett praktfullt, om än litet, kyrkligt slott.

År 2006 startades ett arkeologiskt projekt, som helt kom att förändra synen på borgen.

En häpnadsväckande bild av en betydligt större och kraftfullare försvarsborg växte fram, som lade grunden till en spännande och kontroversiell teori - att Åhus borg kan vara den första stenborgen på skandinavisk mark!

Denna vackert illustrerade bok är skriven av erfarna arkeologer och byggnadsantikvarier som medverkat vid utgrävningarna av borgen.

Borgen i Åhus handlar om Åhus borg  en borg som i dag befinner sig i ödelagt skick, men som en gång i tiden var en betydande maktfaktor i händerna på de danska ärkebiskoparna, en borg som under hela medeltiden befann sig på händelsernas stora arena men som nu nästan helt fallit i glömska.

Åhus borg ligger vid Helge ås gamla utlopp i Östersjön.

Ån var under medeltiden en viktig transportled, en livsnerv in i de östdanska skogarna, och från borgen övervakades all trafik på ån.

Borgen var en viktig bricka i ett ekonomiskt och politiskt spel mellan kung och kyrka, och mellan ärkefienderna Sverige och Danmark. Ruinerna efter Åhus borg grävdes fram 189293.

Med spade och skottkärra fraktades åtskilliga kubikmeter flygsand bort från Slottsbacken, och fram kom resterna efter en praktfull stenbyggnad.

Genom hela 1900-talet kom Åhus borg att tolkas som ärkebiskoparnas palats  ett praktfullt, om än litet, kyrkligt slott.

Men år 2006 påbörjade ett forskningsprojekt, som helt kom att förändra synen på borgen.

Bilden av en betydligt större och kraftfullare försvarsborg framträder, som mycket väl kan vara både äldre och besynnerligare än vad man hittills trott.

I boken får läsaren följa arbetet med att avslöja borgens historia och utveckling, men också ta del av forskarnas nya tankar och teorier.

Läsaren får även spännande inblickar i delar av Skånes händelserika historia, från Knut den stores till Christian IV:s tid.

Läs historien som ni aldrig läst den förr! [Språk: Svenska] Inbunden